Asten gaat van zeven naar vier basisscholen

Posted by Frank Kemme | 6 november 2017 | Actueel, PlatOO in de pers
FotoMeulenhof
ED | woensdag 25 oktober 2017 | Door Tonny Peeters.
Vijf onderwijsgebouwen in Asten worden binnen vijf jaar gesloten. Op die plekken komt wellicht woningbouw terug. Ouders zijn geschrokken van de plannen.

Het aantal scholen in het ‘rijkelijk bedeelde’ Asten gaat terug van zeven naar vier. Op twee locaties vindt nieuwbouw plaats (Loverbosch en nabij Varendonck College), op één plek uitbreiding en verbouw (Voordeldonk) en het in 2016 opgeleverd Talent blijft zoals het is.

Verder worden binnen vijf jaar vijf verouderde schoolgebouwen gesloten. De scholen in Ommel en Heusden blijven daarentegen behouden. ,,Het is een moeilijk en ingewikkeld verhaal dat veel impact zal hebben op Asten”, verwacht wethouder Theo Martens. Na ruim anderhalf jaar onderhandelen zijn het gemeentebestuur en de schoolbesturen Prodas en PlatOO tot een akkoord gekomen over de toekomst van het onderwijs in Asten. Er zijn te veel scholen en te veel lokalen staan leeg. Bovendien zijn diverse scholen ouder dan zestig jaar (Voordeldonk, Lambertus, Bonifatius) en naderen andere gebouwen (Ommel, Horizon en Lover) hun afschrijvingsdatum. Tijd voor vernieuwing dus.

Krimp

Daar komt nog een krimp in leerlingenaantal bij. Momenteel telt Asten 1190 basisschoolleerlingen, dat zijn er in 2031 zo’n tweehonderd minder. Dat zou betekenen dat Asten veel geld in onderhoud van gebouwen moest steken, wat weer ten koste zou gaan van het onderwijs.

PlatOO gaat een nieuwe school bouwen in nieuwbouwwijk Loverbosch. Bestuurder Annemie Martens is blij. ,,We hebben een heel constructieve periode achter de rug, eigenlijk zitten we er nog midden in. Het onderwijs moet goed blijven en dat kan door de bouw van nieuwe scholen. We gaan nu met de schoolteams bekijken welke onderwijsconcepten we gaan toepassen.”

Prodas mag onder meer nieuwbouw plegen nabij het Varendonck College. ,,We zien veel kansen in dit nieuwe plan. Er valt veel te kiezen voor ouders en leerlingen. Bovendien gaan we mee in de tijd van veranderend onderwijs”,zegt voorzitter Jacqueline Ketelaar van de raad van bestuur. Volgens haar en Martens zijn er geen gevolgen voor de personele bezetting.

Binnen drie jaar worden de scholen in Loverbosch en nabij het Varendonck gebouwd, daarna is de verbouwing van Voordeldonk. Op de vier locaties is straks ook plek voor kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Tijdens de nieuwbouw blijven de huidige schoolgebouwen open. Wat er met de vrijkomende locaties gebeurt is nog onduidelijk. ,,Het meest voor de hand liggend is woningbouw, maar het kan ook goed wat anders worden.”

Foto: Meulenhof

Overige nieuwsberichten

Posted by Secretariaat | 6 juli 2023
Welkom op PlatOOPlein!
Welkom op het PlatOOPlein! Deze week werd ons digitale plein geopend: het PlatOOPlein. Een plein zoals onze schoolpleinen, waar kinderen samenkomen. Maar dan digitaal, waar onze onderwijsprofessionals samen komen om...
Posted by Secretariaat | 11 april 2023
Ga mee op tour!
Wil jij kennis maken met de leukste scholen in de regio Eindhoven/Helmond?Wij nodigen je uit om op dinsdag 9 mei 2023 mee op tour te gaan langs de scholen van...
Posted by Secretariaat | 14 juli 2022
Openingstijden tijdens zomervakantie
Na een jaar hard werken gaan we genieten van de zomervakantie!Het bestuurskantoor van PlatOO is gesloten vanaf donderdag 28 juli t/m maandag 29 augustus.Vanaf dinsdag 30 augustus zijn we weer...